English Language and Literature (184) Practice Paper Marking Scheme (Term 1) CLASS X

TIME 90 Mins Max Marks 40

READING
I Based on your understanding of the passage, answer any eight out of ten questions by choosing the correct option. Q 1 According to the author, what from the following is the most commonly consumed beverage.
 B. Tea Q .2 What qualities of tea does the author 'NOT' talk about here . D. It helps memorizing Q.3 Tea contains a star compound. The word compound here suggests C. both A and B are correct. Q.4 Which one of the following is correct? B. Antioxidants help prevent cell damage by harmful molecules called free radicals.
Q.5 Tea is an aromatic beverage . What does the word aromatic mean?A. a pleasant smell mostly related to food.
Q. 6 In which one of the following sentences has the word stimulating been used correctly?
A. A good walk can stimulate the mind . $\textbf{Q. 7} \ \text{Pick the option which correctly describes the taste of Chinese greens and Darjeeling tea.} \\ \text{C. Both A and B}$
Q. 8 The reason for drinking Tea is that it
 D. All of the above. Q. 9 When did drinking tea become a show of being fashionable? D. 17th Century.
Q. 10 Green tea is the least tea . A. processed
II Based on your understanding of the passage, answer Any Six of the eight questions by choosing the correct option. Q. 11 Queen Victoria ruled Great Britain for how many years?
A) 64 years
Q.12. How many people unveiled the Queen Victoria statue at Cubbon Park? D) Four
Q.I3. The Bangalorians would refer to the Queen Victoria statue asB) landmark

Q. 14. Queen Victoria had all of the following traits, except being ______.

B) Generous

 Q.15. Which of the following is false regarding Queen Victoria's statue in Bangaluru? D) It is standing in Queen Victoria park. Q.16. The table shows that the statue of Queen Victoria's statue was made up of long lasting material. Identify the material. A) Marble Q.17 The oldest statue of the queen according to the records is the one made byA) Marshall Wood Q.18 The queens statues are either made B) on a pedestal or steps
GRAMMAR and WRITING
GRAMMAR
III. Answer any five out of six questions by selecting the most appropriate option for each
Q.19 You consult the Doctor if you wish to know your health status . B) need to Q.20 Everybody keen to participate in the upcoming Sports Event C) is Q.21 The good news is that volunteers dropped out this month. C) few Q.22 It was historic day for the organisation when honour was bestowed upon the winners. upon its employees. A) a; an Q.23At this time tomorrow we our assignment to our class teacher B) shall be presenting Q.24 A. Ritika asked Vaibhav how far the river from the cottage was?
WRITING
IV . Answer <u>any five</u> out of six questions given, with reference to the context below .
Q.25
(B). after the address of the sender
Q. 26 (B) complaint about washing machine.
Q. 27 (B). Inform the recipient why she was writing the letter.
0. 28

(B) date of purchase, bill number and nature of defect.

Q. 29

(C). By requesting the dealer to get the dryer of the washing machine fixed.

Q. 30

(D) yours sincerely

LITERATURE

This section has sub-sections-V, VII, VIII and IX. There are a total of 30 questions in this section. Attempt any 26 questions from the $sub-section\ V$ to 1X.

V. Read the given extract to attempt the questions that follow:

- **Q31** (D) 1,4,6.
- Q32) (A)Friendly
- Q 33) (C) the letter was addressed to God.
- **Q34**) (B) Faith
- Q35) C. He wished to have faith just like Lencho.
- VI . "
- Q.36 C) She had inherited the trait from her mother, and would talk for a reason.
- **Q.37** D) realised the humour in it and was amused.
- Q.38 jovial
- Q.39 C) her to apologise and not repeat her talkative behaviour.
- **Q.40** C) was worried as she had run out of original ideas for her essay.
- Q. 41. A) restless.
- Q.42 A) abcb; abcb
- Q.43 C) freedom and captivity.
- **Q. 44** B) "Set me free".
- **Q.45** A) hopes to be free and in the wild, someday.

VIII. Read the given extract to attempt the questions that follow:

- **Q. 46** B) Statements III and IV
- **Q. 47** A) Tricki was a very small and rather pampered dog.
 - **Q 48** B) To mention the simple pleasures of canine life.
- Q. 49 A) about Tricki's recovery

Q.50A) 2,4 and 5

IX.

Q.51 B) A courageous man is one who has conquered fear.

Q.52 A) desire

Q. 53 B) he never bought a ticket.

Q. 54 D) All of the above .

Q. 55 B) feels that it's important that the boy learns an important life lesson, without being disturbed.

Q. 56 B) He used science as a bane.

Q. 57) B) He felt happy

Q. 58 A.) the sight of food

Q.59 A). fine particles of snow

Q. 60 A) over indulgent